Van je familie moet je het hebben

Ik herinner me een goed gesprek met een vriend. Hij had me nodig, een luisterend oor, een half woord soms. De rode draad was het thema relaties, vriendschappen en familie. Wat iemand voor je betekent en de rol daarvan in je leven. Op een gegeven moment vroeg ik hem;

“Zou je broer je vriend zijn als je de bloedband niet zou hebben?”

Schokkend voor de één en wellicht begrijpelijk voor de ander was zijn antwoord ‘nee’. En eigenlijk ligt hier een enorme schoonheid in verborgen. Want hij houdt wel van hem!

Je krijgt in het leven wat je nodig hebt, als je sterk genoeg in je schoenen sta kies je in het leven voor wat je nodig hebt. Aan dat eerste kun je je min of meer overgeven, het tweede is dwaasheid. Je vrienden kiezen lijkt de ultieme vrijheid, maar wat voor bril zet je op bij het kiezen van je vrienden. Soms weet je niet eens waarom iemand je vriend is, of je partner. Kies je je vrienden omdat ze je tegengas geven of omdat ze je naar de mond praten? Doorgaans accepteer je tegengas pas na lange tijd. Ik vermoed dat er weinig vriendschappen zijn ontstaan uit eerste ontmoetingen waarbij direct een spiegel werd voorgehouden. We houden het liever eerst gezellig.

Vrienden komen en gaan, maar je familie, daar heb je de rest van je leven een band mee. Zo mag je jezelf gezegend noemen met de familie waarin je geboren bent. Maar de echte waarde van familie is niet de ouderwetse gezelligheid! Je zult je ergste ‘vijanden’ tegenkomen in je familie, niet per se fysiek, maar mentaal. Die vijand ben je zelf, hoe jij omgaat met situaties waarin je niet anders kan dan handelen. Je familie kun je niet uit de weg gaan, het stroomt door je aderen en je eigen DNA is een exotische mix van je ouders. Onvoorwaardelijke liefde vindt je het snelst thuis en daar de kans klein is dat elk lid van de familie een verlichte ziel is zal ook daar de grootste spanning opspelen. Je familie biedt ongekende mogelijkheden je geduld, liefde, behulpzaamheid en wat niet meer te beoefenen. Als je dit al niet kan opbrengen voor je eigen familie, hoe sta je dan werkelijk in de wereld. Verdraagzaamheid, van je familie moet je het hebben!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *