Het beste advies ooit…

Je leest het wel eens in de Carp of de Intermediair, wat is het beste advies dat je ooit gekregen heb? Op deze vraag kan ik nog steeds moeilijk antwoord geven, de beste antwoorden komen nog steeds in mezelf op. Maar ik hoorde wel laatst een opmerking die me flink aan het denken heeft gezet die ik graag in een breder kader wil plaatsen. De opmerking was als volgt:

Bepalend voor een geslaagd project is goed opdrachtgeverschap.

Ik werkte ooit als projectleider waarbij ik te kampen had met een wispelturige organisatie. Ze maakten hun doelstellingen niet concreet, begonnen al met deadlines te gooien terwijl de specificaties niet opgesteld waren en wensen en eisen werden met het grootste gemak tussentijds verandert. Niet te managen dus!

Er stond een gigantisch project voor de deur en wederom was de organisatie niet te overtuigen van de noodzaak tot duidelijkheid en het maken van keuzes. Maar gelukkig werd er een externe Quality Manager aangetrokken die met de eerdere opmerking kwam. YESSSSSS!!! Eindelijk voelde ik me begrepen want de organisatie luisterde nu opeens wel naar me.

Ik wil geen betoog starten hoe je een project moet managen of in moet richten. Waar ik wel op wil wijzen is The Law Of Attraction. Boeken en films zoals The Secret of What The Bleep Do We Know verkondigen methoden om alles te verkrijgen wat je maar wenst. Je wilt een nieuw huis, je doet net of je het al bezit en het komt gewoon op je af. Een nieuwe auto? Doe alsof je er al in rijdt en in no-time krijg je een onverwacht telefoontje dat de auto op je staat te wachten. Zelfs de wetenschap heeft met haar metafysica aangetoond dat het bewustzijn de toekomst vormgeeft. Jij creëert jouw toekomst, de toekomst komt op jou af in elke potentiële vorm. Je mag hem helemaal zelf vormgeven door een simpele wens uit te spreken.

Maar die wens is precies de valkuil waarom het voor 99,9999999% van de mensen niet lijkt te werken. We zijn namelijk verdomd slechte opdrachtgevers. Allereerst is daar het probleem van gunnen, we gunnen het onszelf en anderen (!) niet. “Als je bent geboren als een duppie, zul je nooit sterven als kwartje“, wie kent de uitdrukking niet. Daarnaast zijn we wispelturig en angstig voor veranderingen. We willen allemaal de miljoenen winnen in de loterij, maar als het echt zou gebeuren slaat de angst je om het hart.. “ach, een ton is ook wel genoeg!”

Het universum luistert wel, daar ben ik 100% van overtuigt, maar neemt er gelukkig wel de tijd voor. Als het onmiddellijk zou uitvoeren wat we wensen wordt het een grote puinhoop. Want we zijn slechte opdrachtgevers, wispelturig en veranderlijk als het weer. Ik wil een rode ferrari, nee, toch een gele, of wacht, die zwarte is nog stoerder. Ondertussen staan er 3 dure bolides voor de deur en nog ben je niet tevreden.

Daarom hoop ik nu wel een goed advies te geven aan mensen met wensen:

Wees een goede opdrachtgever en geef het tijd.

Laat de tijd die verstrijkt niet zorgen voor twijfel en wispelturigheid maar blijf bij je opdracht. Maak heldere afspraken en leg ze vast. Visualiseer het eindresultaat als zijnde het al gereed en definieer eventueel ook tussentijdse opleveringen. En dan nog één laatste ding, begin met iets simpels, iets kleins wat je graag wil hebben en blijf vervolgens bij je plan. Goed opdrachtgeverschap is bepalend voor het welslagen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *