Een ezel stoot zich geen tweede keer

Dat doen wij wel 😉 Maar waarom doen we dat eigenlijk, hoe vaak moeten we ons hoofd stoten voordat we een keer na gaan denken en beseffen dat we het eigenlijk anders willen. Wanneer ik hier met een Australische vriend over spreekt haalt hij vaak Dhukka aan als de emmer waar je als het ware al je ellende in mag storten. Alles is Dhukka. Het is een term uit het Boeddhisme wat zoiets betekend als ‘onbevredigend’ of ‘niet gewenst’. Dhukka vormt de wortel van alle lijden en sommige boeddhisten zullen zelfs zover gaan dat ze menen dat alles ‘onbevredigend’ is.

Alleen een verlicht persoon zal geen Dukkha ervaren”. Moet je ‘verlicht’ zijn – een betere term vind ik zelf ‘je realiseren’ – om geen last meer te hebben van lijden? Om geen lijden meer te ervaren? Per definitie is een ervaring geen lijden wanneer je deze voor het eerst ervaart. Je hebt altijd een eerdere ervaring nodig om een context te creeeren waarin je een mening kunt vormen. Een context waarbinnen een ervaring als onbevredigend bestempeld kan worden.

Wanneer wordt een ervaring Dukkha? Wanneer spreken we van lijden als het gevolg van Dukkha. Lijken komt van de onwil te veranderen. Als je dezelfde onbevredigende ervaring blijft ervaren, of nog stelliger, wanneer je ervoor blijft kiezen dezelfde uitkomst te ervaren. Lijden is de repeterende ervaring waarvan we menen dat deze onbevredigend en niet gewenst is. Het kenmerkt een situatie waarin iemand niet bereidt is te willen veranderen. En denk er maar eens over na, hoeveel we hechten aan onze gewoonten!

Ik maak continue keuzes, niet altijd wat ik wil doen of in wat voor situaties ik terecht kom maar meer over hoe ik het wil ervaren. Daar ligt namelijk een keuze! Afgelopen week-end werd ik geconfronteerd met iemand die me beledigde en uitschold. Ik koos er bewust voor niet terug te schreeuwen, niet te vechten of er tegenin te gaan. Ik koos ervoor kalm te blijven, te luisteren en liefdevolle vriendelijkheid te tonen. Hiermee keur ik zijn gedrag niet goed, maar ik behoud hiermee wel controle over wie ik verkies te zijn en laat mijn gedrag niet beinvloeden door iemand anders.

Hoe kun je gedrag veranderen? Door enerzijds bewust te worden van je eigen gedrag en daarnaast natuurlijk keuzes te maken over wat je wilt ervaren en wie je wilt zijn. Ben je wie je wilt zijn? Als je niet precies weet hoe je daar achter komt kun je altijd kijken of je gelukkig bent in je leven? Zijn er situaties die je beangstigen of je het gevoel geven geen controle over te hebben dan heb je het antwoord. Jezelf realiseren is doorgaans accepteren dat alles verandert. Niets is zoals het blijft en door zelf actief mee te veranderen krijg je de creatieve kracht om de verandering zelf vorm te geven. Jij bepaalt dan wat je ervaar, jij schept verandering!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *