Moet dat Nu?

Rekken vol met boeken zijn erover geschreven. Het NU. Maar waarom is het zo boeiend of belangrijk, het allerhoogste zelfs volgens sommigen. Waarom kan ik niet gewoon fantaseren over de toekomst, of met plezier of weemoed terugkijken naar het verleden. Wát is er nou zó belangrijk aan dat Nu?

Ik begin eerst maar eens met het verleden: het verleden werkt als een compas voor de toekomst. Als je nog eens kijkt naar de metafysische wet van aantrekkingskracht dan kun je stellen dat je nu leeft volgens de intentie van je eerdere ‘opdracht’. “Je bent wat je dacht“. We willen daarbij ook nog wel eens vaak in herhaling vallen, maken dezelfde fouten en vallen terug op vertrouwde patronen, of ze nu zogenaamd goed of slecht voor ons zijn.

De toekomst, hoe moeten we daar dan naar kijken. Je zou denken dat dit koffiedik kijken is, maar dat is niet helemaal het geval. Want kijken naar het verleden heeft ons zojuist doen beseffen dat we gewoontedieren zijn. We leven volgens patronen, herhalen onszelf en kunnen dus vanuit ons verleden een lijn trekken naar de toekomst. Natuurlijk zijn daarbij elementen die je niet kunt voorspellen maar hoe je zult reageren wel. Actie = Reactie = Actie = Reactie = Actie =.. etc. Wordt je daar vrolijk van? Ja én Nee, er bestaat geen goed en fout namelijk. Maar mensen willen controle en daar komt ie: het mechanisme van controle ligt in het Nu!

Mensen willen gelukkiger worden, rijker, slanker, aardiger, ouder, …..er, ……er, vul zelf maar in. Blijkbaar willen we breken met het verleden, zijn we toch niet helemaal tevreden hoe de loop gericht is op het doel. Wát is er nou zó belangrijk aan dat Nu? Het Nu biedt een middel om de loop anders te richten. Te richten op jouw doel, te worden wie je werkelijk bent. Jezelf te realiseren. Het leven stelt ons continue voor keuzes, keuzes die erop gericht zijn ons dichter, dan wel verder bij onze realisatie te brengen. Er is nooit een goede of slechte keuze, NOOIT!, ik kan dat niet vaak genoeg zeggen. Er zijn maar twee soorten keuzes, twee soorten reacties: 

  • meest voor de hand liggend: ik doe wat ik al eerder deed en maak een vertrouwde keuze
  • die andere: ik doe wat mijn gevoel me ingeeft, ik volg mijn intuitie!
Het belangrijke van die laatste is het loslaten van oordelen, geen goed of slecht, slechts zijn, zijn in het Nu. Let wel, dit is geen makkelijke weg, want breken met het verleden betekent nieuwe wegen inslaan. Maar als je je afvraagt waarom dingen niet veranderen, wellicht moet je eerst zelf veranderen. Moet dat Nu? Niets moet!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *