Wat je zegt, ben je zelf!!

Zo nu en dan lees ik mijn tweets nog eens door.. veel berichtjes komen door inspiratie en de échte boodschap laat zich dan soms pas later duiden. Zo kwam ik vandaag een tweet tegen van 13 februari toen ik een quote plaatste van Mildred Hinckley: “Je bent geboren met de scheppingskracht van het universum op het puntje van je tong“. Nu hoef je niet voor de spiegel je tong uit te steken [1] om met een vergrootglas te kijken, afvragend ‘waar dan?’ Waar Mildred naar verwijst is het gesproken woord.. en daarom wil ik het graag hebben over affirmaties.

Het is een populair onderwerp wat de massa in 2004 bereikte met de film What the Bleep do we know, en later met het boek The Secret. Je bent wat je denkt. Het uitspreken van affirmaties zijn de beste manier om hieraan gestalte te geven. Echter worden hier ook vaak fouten mee gemaakt, we willen het té concreet maken. Wat zijn (goede) affirmaties? Hoe vaak moet je ze zeggen en wat gebeurt er eigenlijk als je ze gebruikt?

[adsense]

Wat gebeurt er als je affirmaties gebruikt?

Affirmaties zijn een hulpmiddel om je eigen manier van denken opnieuw te programmeren. Je bent wat je denkt, of, wat je kinderen wel eens hoort zeggen als ze gepest worden; “wat je zegt ben je zelf”. Als mens denken we dat we als fysiek persoon een ziel, gedachten en gevoelens hebben en ons zaken kunnen herinneren. De waarheid is – doch subtiel – precies het omgekeerde. Onze ziel, gedachten, gevoelens en herinneringen drukken zich uit middels onze fysieke verschijning. Door ons beeld over onszelf aan te passen zal dit uiteindelijk ook zichzelf uitdrukken in.. ons! Wat je voelt, druk je uit. Wat je denkt, druk je uit. Wat je ervaart, druk je uit. Met een affirmatie kun je sturen wat je wilt voelen, denken en ervaren en bij herhaling van de affirmatie manifesteert zich dat.

Een typisch voorbeeld van een destructieve affirmatie

Iemand met een slechte relatie zal bijvoorbeeld vaak tegen zichzelf zeggen of denken dat hij of zij ongelukkig is. Een andere ‘leuke’ is dat je altijd pech hebt, of dat je collega’s op je werk je nooit aandacht geven. Onze eigen condities houden we zelf in stand. Dit is geen goed nieuws, dit is fantastisch nieuws! Want dit betekent dat we onze eigen situatie kunnen beïnvloeden. We moeten alleen leren om de verkeerde gedachten en uitingen om te zetten naar affirmaties waar we wel een gewenst eindresultaat mee bereiken.

Constructieve affirmaties

Een goede manier om bovenstaande conditie te veranderen is door jezelf iets te gunnen. Dus in plaats van: ik ben ongelukkig. Spreek het volgende uit: ik gun mezelf gelukkig te zijn. En wanneer je er echt aan toe bent om hem nog krachtiger te maken: ik ben gelukkig! Of ‘Ik ben gezond’. ‘Ik ben trots op mijn goede cijfers op school’. ‘Ik ga met plezier naar mijn werk’. Wat er zal gebeuren is dat je gaat zien dat je gedrag zich langzaam maar zeker zal veranderen. Want als ik gezond ben, kan ik beter in plaats van een grote patat, een middel nemen. En misschien ben ik zelf ook niet zo aardig voor mijn collega’s. Er is ALTIJD verandering nodig en affirmaties zijn dé manier om die verandering naar jezelf te halen. Doordat je je gedachten verandert over jezelf, kan je fysieke uitdrukking niet anders dan daar gehoor aan geven.

Té constructief

Helaas kun je ook té duidelijk zijn in je wensen en dan zal het niet goed werken voor je. Er is niets mis met een mooie affirmatie als ‘ik heb een zorgzame partner waarmee ik een liefdevolle relatie heb’. Dit laat namelijk nog wat ruimte over voor invulling en is in zekere zin objectief. Zie het als het zoeken naar een huis op funda.nl. Je kiest eerst een stad of provincie, resultaat: 5000 woningen te koop. Vervolgens de prijsklasse, zo, al minder opties. Met tuin en eigen schuur, oeps, bijna niets meer over en al helemaal niet in de wijk die je zo leuk vindt.

[adsense]

Zo gaat het natuurlijk ook bij het zoeken van een partner. Als hij of zij donker haar en blauwe ogen moet hebben. Het liefst 1.80 meter lang en een slank maar gespierd postuur. Uiteraard veel poen, advocaat van beroep en woonachtig in Amsterdam. Des te specifieker de affirmatie des te meer je de mogelijkheden beperkt. Want misschien is er ook wel een reden waarom je deze persoon tot op heden niet gevonden heb. Vraag je dus af waarom je zo’n persoon als partner wilt; omdat je geen geldzorgen wilt hebben, trots kunt zijn op het werk dat je partner doet en graag tijd aan elkaar besteed. Dit klinkt al weer een stuk reëeler toch? En dit geldt natuurlijk voor alle affirmaties!

Werkt het nu nog niet?

Het is geen tovermiddel wat onmiddelijk werkt. Affirmaties hebben tijd nodig en misschien heb jij wel tijd nodig. Want affirmaties betekenen verandering en ben je daar écht al aan toe. Onderzoek heeft uitgewezen dat het minimaal 21 dagen kost om je gedachten over iets te veranderen. Neem er dus letterlijk de tijd voor. Probeer minimaal 2 keer per dag een moment te nemen voor jezelf waarbij je jezelf tot rust brengt. Spreek dan de affirmatie, in gedachten maar liefst hardop uit en ervaar dat het is zoals je zegt dat het is. Als je zegt gelukkig te zijn, voel dan dat geluk. Ervaar hoe het voelt om gelukkig te zijn. En sluit af met hiervoor dankbaar te zijn. Als je dit consequent doet zul je zien dat er situaties in je leven gaan veranderen. Je trekt aan wat je zelf bent!

[1] In Tibet groeten ze elkaar door de tong naar elkaar uit te steken. Onlangs leerde ik dat de tong een erg goede spiegel is voor je lichamelijk gezondheid; afvalstoffen uit het lijf verlaten o.a. via de tong het lichaam. Als Tibetanen elkaar vragen hoe het gaat lijken ze dus te zeggen: kijk zelf maar!

2 gedachten over “Wat je zegt, ben je zelf!!”

    1. Beste Louis, de uitdaging bij affirmaties is ze zo te maken dat ze recht doen aan het pad dat je hart wilt volgen in het leven. Affirmaties zijn een manier om je ‘mind’ te trainen en een bepaalde denkrichting te integreren in je leven. Doorgaans zie ik vooral mensen met negatieve affirmaties zoals “dat kan ik niet” of “dat durf ik niet”. Hiermee doen we onszelf ernstig te kort.

      Om een concreter advies te geven omtrent je relatie kan ik alleen maar adviseren om te bidden en daarbij het ‘hogere’ te vragen om ondersteuning te geven aan een uitkomst die recht doet aan jullie allebei. Dit hoeft niet perse te makkelijkste weg te zijn maar het zal je uiteindelijk geven waar je hart naar verlangt. Al kan de uitkomst daarvan zijn iets waar je nu angstig voor bent. Sterkte!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *