Door de bomen het bos niet meer zien

Zaterdag 4 juni was een heerlijk dagje in het Oosterpark te Amsterdam waar ook dit jaar weer het Change Your Mind Day (twitter: #cymd) werd gehouden. Het weer werkte gelukkig goed mee en net na twaalven kwamen we aan in het park. Het idee achter Change Your Mind Day is op een laagdrempelige manier mensen kennis te laten met meditatie, yoga en het boeddhisme. Er waren workshops, lezingen, stoelmassages en men kon zelf in het gras diverse yoga en energetische bewegingsleren beoefenen. Druk was het ook bij de vier meditatietenten waar middels de volgende tradities gemediteerd kon worden: Tibetaans, Westers, Zen en Vipassana.

Toch denk ik dat het fijn was geweest als er meer algemene achtergrond informatie zou zijn gegeven voor de bezoekers die nog nooit meditatie gedaan hadden. Waarom doe je het? Hoe doe je het? Kun je het goed of fout doen? Waar moet je op letten? Want doordat er diverse stromingen aanwezig waren gelden er ook meerdere ‘waarheden’. Bijvoorbeeld tijdens meditatie, hoe hou je nu eigenlijk je handen? “Wij gebruiken deze mudra” werd er verkondigd en gelijk zag je vragende gezichten ‘een wat?’

Was het tijdens de ene meditatie dat je een schaaltje met je handen moest maken en je rechterhand op je linker moest leggen, was het bij de volgende workshop precies andersom. Of ademen, door je neus in en door je mond weer uit terwijl later bij een yoga oefening gelijkertijd door zowel je mond en neus in en uit geademd diende te worden. Terwijl ik zelf het liefst door mijn neus in en uit adem.

Vier de verschillen, herken de overeenkomsten

Wat is nu eigenlijk de rode draad? Waarom zou ik Zen doen in plaats van Tibetaans, of is Westers beter omdat ik zelf ook in het Westen geboren ben? Ik mediteer al zo’n 18 jaar en toch, met dit soort evenementen, lijkt het wel alsof wat ik doe van een andere planeet komt. Want mijn ‘stijl’ is doorgaans een beetje van dit, beetje van dat. Dat, wat gewoon goed bij mij past. Mijn handen bijvoorbeeld, ik leg ze doorgaans met de handpalm naar beneden op mijn knieën. Of, als ik een kommetje maak, mijn rechterhand onder mijn linker. Mijn eigen filosofie is dat rechts voor denken en links voor gevoel staat en tijdens meditatie is het belangrijk om te voelen en het denken dus te ‘onderdrukken’. Of het ademen, als je weleens op een sportschool aan spinning hebt gedaan weet je hoe belangrijk het is door je neus te ademen. Door in- en uit te ademen door je neus blijft je hart rustiger en raak je minder snel buiten adem. Tijdens meditatie adem ik dus in- en uit door mijn neus, omdat ik weet dat mijn lichaam daar in de meest rustige stand van komt.

Boeddhisme 2.0

Dan de leer. Doordat er zoveel stromingen zijn en ondertussen ook interpretaties op de leer van de Boeddha is het moeilijk de verschillen te zien. De hoofdlijnen zijn uiteraard hetzelfde, de vier edele waarheden en het achtvoudige pad komen overal terug. Maar de Boeddha ging vooral voor zijn eigen verlichting; hij ontwaakte onder de boddhi boom alleen, als individu. Hij had de leegte ontdekt. Maar nu zijn er scholen met leraren die regels opstellen en elk een andere invulling op dat wat ontwaken is. En laten we ook niet vergeten dat er toentertijd geen iPhones, internet, social media en nog meer was. We zijn als mensheid ontwikkeld van lokaal bewust mens naar mensen die geconfronteerd worden met globale ontwikkelingen. Ons bewustzijn is geëvolueerd en volstaat het wel om die leegte te bereiken? Of, zijn we als mensheid al dusdanig ontwikkeld dat de lat veel hoger ligt en de meditatie oefeningen ons de ogen niet meer openen, maar eerder afhouden van de nieuwe waarheden.

Gelukkig ligt de waarheid nog steeds ergens in het midden.. en dat is waar ik mijn vriend de Boeddha in blijf ontmoeten. Als je door de bomen het bos niet meer ziet, let dan gewoon niet meer op de bomen maar volg het licht. Want daar waar het licht schijnt, is leven!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *