Laat je sensitiviteit niet als kiespijn zijn

Nu ik enkele workshops meditatie/trance healing heb gegeven zijn er ook de nodige vragen gekomen die ik graag in dit blog beantwoord en toelicht. Onlangs werd er mij een intrigerende vraag gesteld waar ik ook even de tijd voor moest nemen om een juist antwoord op te vinden. De vraag was: “Voel jij als sensitief persoon ook aan als je andere hoog sensitieve mensen ontmoet”. Vanuit mijn persoonlijke ervaring is mijn antwoord nee! In ieder geval niet direct. En ik ben van mening dat dat ook beter is. Vroeger was ik als een spons en pikte ik alle energie van andere mensen op, de positieve energie tot daar aan toe, maar al de negatieve energie van anderen.. daar zit je echt niet op te wachten! Gelukkig is me geleerd me af te sluiten en dat was de eerste stap en wellicht ook de belangrijkste stap om mijn sensitiviteit om te buigen naar iets waardevols.

Maar wat is sensitiviteit eigenlijk? Sensitiviteit kent veel dimensies, zo kun je het omschrijven als de manier waarop je met prikkels van buitenaf omgaat. Voel je je snel blij als je onder de mensen bent die ook blij zijn, of somber als je bij gedeprimeerde mensen bent. En kan je eigen stemming snel omslaan? Het kan een indicatie zijn dat je gevoelig bent voor de energie van anderen, maar het maakt je nog niet hoog sensitief. Er zijn vele oorzaken die ervoor kunnen zorgen dat je overgevoelig bent zoals onzekerheid, vermoeidheid en stress. Je hebt het gevoel dat je niet meer je eigen leven leeft, maar geleefd wordt door de energetische invloed van anderen. We moeten niet vergeten, we zijn allemaal wezens met gevoel, emoties en een fysieke verschijningsvorm die is opgebouwd uit energie en ook reageert op energie. Overgevoeligheid is niet hetzelfde als hoog-sensitiviteit.

Wat heb je eraan hoog sensitief te zijn als het voelt als “kiespijn”? De grootste problemen ontstaan eigenlijk wanneer je het gevoel hebt dat je geen controle hebt over je eigen stemming. Je eigen sensitiviteit is een ervaringsgebied wat uitnodigt om onderzocht te worden. Wanneer je van jezelf weet dat je erg gevoelig bent voor externe factoren dien je uit te zoeken of dit komt door je fysieke of mentale gesteldheid of dat het een gevolg is van een spirituele sensitiviteit. Wanneer je inzicht krijgt in de manier waarop jij als individu reageert op energie dan hoeft het niet langer meer een onbewust ‘probleem’ te zijn.

Je sensitiviteit heb je voor een groot deel zelf in de hand. Wanneer je in staat bent om jezelf af te sluiten voor alle prikkels betekent dit niet dat je niet meer sensitief bent. In tegendeel! Door je af te sluiten laat je andermans energie geen impact hebben op jouw eigen energie en dus creeer je voor jezelf meer ruimte. Je kunt er na verloop van tijd zelfs voor kiezen je eigen sensitiviteit te gaan verhogen. Onder andere meditatie is een manier om hogere bewustzijnsstaten te bereiken en daarmee in aanraking te komen met een hogere sensitiviteit. Het hoeft dan ook niet langer meer iets te zijn waar je ‘kiespijn’ van krijgt, maar iets waarmee je kunt uitreiken. Het wordt een middel om je af te stemmen op anderen, of, op de geestenwereld. Sensitiviteit, van je ogenschijnlijke zwakte, je sterkste kant, je kracht maken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *