Je kwetsbaarheid is je grootste kracht

Het is een boeiend onderwerp; kwetsbaarheid en sensitiviteit. (zie ook: Laat je sensitiviteit niet als kiespijn zijn). De reden daarvoor is dat er zoveel kracht in verscholen ligt. Denk alleen maar aan een kind wat je met zijn grote ogen aankijkt en om hulp vraagt. Geen haar op je hoofd die eraan zal denken dat te weigeren. Kinderen zijn kwetsbaar en sensitief. Ze spreken uit het hart en zijn veel meer in staat dan ouderen om direct tot het hart van de ander te spreken. Waarom leren ouderen zich dit af om zich vervolgens in allerlei moeilijke bochten te wringen als iets niet goed gaat.

Het gebeurt dikwijls dat je uitgedaagd wordt om een standpunt in te nemen, of je ‘kunnen’ te bewijzen en te verdedigen. Liever leggen we er een schepje bovenop dan dat we eerlijk en oprecht zijn tegenover onszelf en de ander. Durf je je eigen kwetsbaarheid te laten zien? Het grote voordeel van je kwetsbaar opstellen is de ontlading van eventuele spanning die zich opbouwt. Want eerlijkheid kent uiteindelijk geen spanning, het voelt alleen spannend omdat we niet gewend zijn authentiek te zijn. En door je kwetsbaarheid te tonen geef je anderen ruimte om dichterbij te komen. Je handelt dus niet alleen vanuit meer zelfkennis, door de ruimte die gecreëerd wordt laat je ook de ander dichterbij komen en kun je die beter leren kennen.

Er is een boeiende dualiteit te zien hierin. Wanneer je je kwetsbaar opstelt en je jezelf in contact laat komen met je eigen authenticiteit, dan helpt dit proces je om inzicht in je eigen tekortkomingen, gedragingen en angsten te krijgen. Aan de andere kant, wanneer je blijft opereren vanuit je veilige haven en je kwetsbaarheden onbelicht laat, ontwijk je belangrijke leermomenten voor je leven. Je handelt en wandelt binnen de comfort-zone van je eigen kunnen, lekker veilig, maar dit biedt eveneens weinig vooruitgang! Door uit je comfort-zone te stappen ga je weer voelen.

Waarom zou je kwetsbaarheid willen voelen? Als je bekend bent met je kwetsbaarheden zul je in staat zijn deze ook te kunnen transformeren. Je kunt bijvoorbeeld je angst en twijfel waarnemen gewoon zoals ze is en daardoor inzicht krijgen in de oorzaak ervan. Het is deze kennis waardoor je het uiteindelijk los kan laten. We zullen zien dat we niet zelf de kwetsbaarheid zijn, maar dat we onszelf er slechts mee identificeren. We hebben er ons houvast van gemaakt, een valse illusie van ons zelf ermee in stand houdend.

Zeg je in het alledaagse leven wel eens “je hebt gelijk, ik zie het verkeerd?” of “sorry, ik weet het niet!” ? Toegeven dat je iets niet weet of de ander gelijk geven haalt je uit je comfort-zone. Het geeft geen ruimte voor trots of eigenwijs gedrag. Kun je kritisch naar je eigen gedrag kijken en toegeven aan je eigen kwetsbaarheden? Een ander een aanmoediging geven kan soms even moeilijk zijn. Een oprechte dankbetuiging of zeggen dat je van iemand houdt komt bij veel mensen moeilijker uit de keel dan “rot op!”. Ook dit duidt op de moeite die we hebben om mensen in onze kwetsbare zone toe te laten.

Er is moed voor nodig, zoals de sprookjesachtige ridders die hun geliefden uit benarde situaties redden. Zij tonen heldenmoed en wij kunnen elkaar meer aanmoedigen door het goede voorbeeld te geven. Iemand de ruimte te bieden door je kwetsbaarheid bloot te leggen. Door te laten zien wie jij werkelijk bent, zul je ook de ander beter leren kennen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *