Even geen gezeik aan je kop hebben

Ik moest kiezen tussen bovenstaande titel of iets in de trant van ‘waarom is meditatie goed voor je’. Toch omschrijft mijn gekozen titel meer de voordelen van meditatie dan de afgevallen titel. Kijk je ook wel eens uit naar even dat momentje rust, even niets om je druk over te maken, even geen gezeik aan je kop. Dat is één van de voordelen die meditatie mij biedt.

Waarom hebben we af en toe zo’n verlangen naar rust? Bewust of onbewust weten we dat – om tot rust te komen – we de rust op moeten zoeken. En dat is wat veel mensen gewoon niet lukt. Echte rust bedoel ik! Als je dan begint over meditatie, denken mensen gelijk aan de monnik die ergens op een bergtop zit te prevelen. Allemaal onzin! Meditatie is bekend in vele religieuze stromingen, naar absoluut niet gebonden aan religie.. Meditatie – in zijn vele vormen – is dé manier om tot rust te komen en rust geeft inzicht in je eigen lichaam en geest.

Een veelgehoorde klacht is stress. Maar wat is stress eigenlijk? Stress is het teveel aan spanning wat je als mens niet meer weet te ontladen. Een beetje spanning kan geen kwaad, maar teveel is een TE woord! Als je het niet kunt ontladen, betekent het dat het in je lichaam blijft ‘hangen’. Energie gaat zich vast zetten. Deze energetische blokkades kunnen tot allerlei problemen leiden op de lange termijn. Op korte termijn zijn er voldoende manieren om spanning te ontladen: sporten, een goed gesprek of lekker een wandeling door het bos. Maar spanning die zich over de jaren opbouwt is een stuk lastiger aan te pakken. Daarvoor biedt meditatie uitstekende methoden om die spanning kwijt te raken.

Dus niet actief sporten, maar juist die passieve rust opzoeken. Of, eigenlijk is het actief op zoek gaan naar stilte. En in die stilte moet je dus door die verschillende lagen van spanning gaan. Wie voor het eerst gaat zitten voor een meditatie, zal waarschijnlijk niet veel verder komen dan zich bewust te worden van zijn of haar denken. Denken, denken en nog eens meer gedachten. Om gek van te worden! Maar toch is dit de eerste stap, bewust worden van alle gedachten die om aandacht vragen. Nu komt het eerste belangrijke keuze moment: ga je mee in alle gedachten of kies je ervoor er geen aandacht aan te schenken. Dit klinkt makkelijker dan het is, want je bent waarschijnlijk gewend om aandacht te geven aan elke gedachte die voorbij komt. Nu kies je ervoor hier anders mee om te gaan, niet negeren, maar geen aandacht aan schenken.

Je zult merken dat de gedachten rustiger worden en er grotere pauzes komen waarbij de gedachten om aandacht vragen. Nu kun je steeds makkelijker met je aandacht bij je lichaam blijven. Je focust op je ademhaling. Mijn ervaring is dat in deze rust je kunt werken aan het echte onderzoek naar de oorzaak van spanning. Gedachten blijven opkomen en bij sommige zul je wellicht merken dat het spanning op je lichaam veroorzaakt. Wanneer je dit merkt kun je op onderzoek gaan naar de plek waar deze spanning zich uit. Als je je op die fysieke plek focust, krijg je wellicht herinneringen of flash backs aan een situatie in je leven die ervoor gezorgd hebben dat deze spanning zich daar vastgezet heeft. Bestudeer het, is het nog steeds een relevante sensatie of mag je het loslaten? Je zult merken dat door inzicht, je het automatisch los zult laten en deze gedachten je ook niet meer zullen storen. Lekker, dat geeft pas rust in je hoofd… en je lichaam!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *