Ik denk, dus ik ben.. maar wat doe ik hier?

Het is één van de meest elementaire vragen die je jezelf kunt stellen. Waarom ben ik geboren? Wat doe ik hier? Het is ook meestal een vraag die je jezelf stelt als alles even niet zo meezit als je zou willen. Zelf ben ik dan misschien een raar ei omdat ik het ook een leuke vraag vind, terwijl ik prima in mijn schil zit. Een deelneemster van mijn meditatieworkshop mailde het me vandaag en terwijl ik haar een reactie stuurde bedacht ik me dat het ook een leuk artikel voor m’n blog zou zijn.

Waarom zijn we hier op aarde?

Stel het universum eens voor als een prachtig mooi horloge. Als je er naar kijkt zie je mooie wijzers, een leren armband met afwerking, een gouden knopje om het horloge op te winden en de cijfers zijn ingelegd met parelmoer. Er zijn zelfs wat diamanten verwerkt in de gouden behuizing. Het is een horloge wat direct opvalt als je het voor het eerst ziet, zo mooi en bijzonder is het. En de prijs? Onbetaalbaar gewoon, de vele manuren die erin zitten maken het een uniek voorwerp.

We vergeten alleen te kijken naar wat er voor zorgt dat het horloge werkt. Tientallen, misschien wel honderden veertjes, radartjes, tandwielen, schroefjes… noem maar op. Zoveel kleine onderdeeltjes die ervoor zorgen dat het horloge de tijd kan aangeven. De ironie is; de prachtige leren armband van het horloge geeft de tijd niet aan en de wijzers geven de tijd wel weer, maar zijn niet noodzakelijk om het geheim van de tijd te realiseren. De werking wordt bepaald door al die kleine elementen die met elkaar het uurwerk vormen. Het uurwerk dat, als je er ook maar één elementje tussenuit zou halen, direct stuk is. Elk miniscuul onderdeel is even belangrijk als de ander, het kan niet gemist worden.

Het is niet voor de gewone man weggelegd om met dit waardevolle, bijzondere horloge te pronken. Daarentegen is het juist een eenvoudig, ogenschijnlijk eenzame man die dit horloge met veel passie en geduld in elkaar zet. Hij heeft er wel honderden gemaakt in zijn leven, elk horloge anders, maar allen met dezelfde liefde en intentie. Hij kent elk onderdeel wat het uurwerk maakt tot wat het is; een uiting van tijd waar elk element zijn ruimte in krijgt. Ook al lijken de veertjes op elkaar, in elk horloge zit een veertje wat op zichzelf uniek is. Honderden koperen veertjes gingen zo door zijn handen, elk veertje kreeg alle aandacht om zijn juiste plaats in het horloge te krijgen.

Een horloge als metafoor voor het universum, het leven. Is het heel belangrijk om je exacte rol in het geheel te weten als je weet dat je er toe doet? Het maakt uit dat je er bent! Echt waar… je bent al perfect, je bent misschien wel dit prachtige kleine koperen veertje die precies mag doen waarvoor hij in dit grote geheel is geplaatst. Veel mensen maken alleen een hele kleine fout, een denkfout, ze willen namelijk graag de wijzerplaat zijn. Want daar kijkt iedereen naar. Maar die arme wijzerplaat is slechts uiterlijke schijn, want ook zonder blijft het uurwerk bestaan.

Leef dus weer in vrede, in de wetenschap dat je als veertje zo belangrijk bent. Dan zul je zien dat je vriend de wijzerplaat, zo graag jou wil zijn. Want jij doet er toe!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *