Wil je leren mediteren? Stop met proberen!

Van de 18 jaar dat ik mediteer, heb ik er ongeveer 17 jaar van stilgezeten, letterlijk! Het grootste geheim van goede meditatie is dat het draait om energie, maar dat was me nooit verteld. Dat heeft niets te maken met wel of niet stil kunnen zitten. Vanuit de Boeddhistische benadering van Awareness, is meditatie bewust zijn. Je bewust zijn van je houding, gedrag, omgang met anderen, hoe je spreekt naar anderen en ga zo nog maar even door. Awareness is een levenshouding waarbij je niet passief stil zit, maar actief aanwezig bent in het moment. En zo heb ik dus 17 jaar, vooral passief stil gezeten.

Dus mediteren heeft geen zin? Niet waar natuurlijk, maar hoe mediteer je? Ben je je ervan bewust of je op een actieve manier of een passieve manier mediteert of vind je het al spannend genoeg om gewoon een half uur stil te zitten. De meeste tradities leren je om passief te mediteren, waarbij je ook nog eens goed moet opletten dat je niet in slaap valt. Je komt tot rust, zo nu en dan valt er een druppel inzicht naar beneden, maar veel wijzer word je er niet van. Dit verandert al snel bij loopmeditatie of yoga en dat is eigenlijk heel logisch, je komt in het actievere deel terecht.

Laat ik allereerst eens beginnen met de passieve vorm van meditatie en proberen uit te leggen wat hier het kenmerk en nut van is. Wanneer je mediteert met een passieve vorm van energie dan beoefen je de weg richting trance, ofwel overgave. Werken met passieve energie is altijd de eerste stap, omdat het je helpt je hoofd ‘leeg’ te maken, of inzicht krijgen wat er zich allemaal in je gedachten afspeelt. Dit is altijd de eerste stap, maar niet noodzakelijkerwijs de enige stap. Trance wordt in het mediumschap gebruikt voor bijvoorbeeld Trance Healing en – Speaking. Door in trance te gaan geven we ruimte aan de geestenwereld om gebruik van onze mentale en fysieke kwaliteiten te maken. Zo kunnen ze gebruik maken van onze stembanden om te spreken of via ons energetisch ziellichaam een genezing uitvoeren. Dit is misschien een ver van je bed show, maar wie het wel eens meegemaakt heeft weet hoe bijzonder dit is en zal in ieder geval ervan bewust worden dat er meer is tussen hemel en aarde. Maar wees gerust, dit ontwikkel je niet met een keertje mediteren, het is een combinatie van gave, doorzettingsvermogen en discipline.

Vanuit de passieve vorm van meditatie kun je leren omgaan met de actieve vorm. Ook dit hoeft geen moeilijk of ingewikkeld proces te zijn. Deze actieve vorm kennen we allemaal! Wanneer je kwaad bent, zenuwachtig, verliefd, nerveus en ik herinner me het nog het beste van de momenten dat ik moest optreden en het podium op ging. Je onderbuik begint te kriebelen, je hart gaat sneller kloppen en je begint licht te transpireren. Dit is de energie waarnaar je op zoek gaat als je actief mediteert. Wat je hiermee leert is het “staan in je eigen kracht”. Want hoe nerveus je het podium ook op stapt, zo gauw als de eerste klanken klinken is het gevoel weg en kom je in een flow terecht. En het is deze flow waarbij je in je kracht staat en de hele wereld aan kan. Het wordt wat veel om precies uit te leggen wat er energetisch gebeurt met je, maar met deze energie is een belangrijke kracht gemoeid, de kracht van creatie.

Moet je studeren voor een examen, ben je bezig met het schrijven van een boek of schilder je graag vanuit je intuitie.. dit lukt het beste wanneer je in je eigen kracht staat. Voor echte meditatie hoef je niets te proberen, je moet het gewoon doen. Met beide voeten staan in het leven, jezelf energetisch opjutten en in die energie blijven. Voel je blij, verliefd of gespannen. Wat maar nodig is om die energie op te wekken en je kunt alles wat je maar wilt realiseren. Heeft mediteren dan nog zin? Zeker weten, maar je moet het niet proberen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *