Verander de wereld met besmettelijk overdraagbaar gedrag

Kunnen jij en ik de wereld veranderen? Het is een vraag die we al snel naast ons neerleggen, omdat we denken dat dit absoluut niet haalbaar is. Of toch wel? Er is voldoende wetenschappelijk bewijs dat stelt dat we slechts een klein deel van onze hersencapaciteit gebruiken, zelfs intelligente mensen. Wat zou er allemaal nog verborgen blijven achter de dagelijkse mist van gedachten? Waartoe zouden we in staat zijn als we de capaciteit van onze hersenen meer gaan gebruiken? Vragen stellen is niet moeilijk, maar toelaten dat er ook antwoorden op zijn, dat maakt deze materie pas echt spannend.

Er is een wetenschappelijk onderzoek gedaan naar een groep apen op een eiland bij Japan. Ze werden dagelijks gevoerd met zoete aardappelen en op een gegeven moment ging een jong aapje de zoete aardappel wassen zodat het zand eraf ging. Al snel volgden er steeds meer jonge apen. De oude apen, eigenwijs als ze waren, keken wantrouwend naar de actie van de jonge apen en bleven weg bij het water. Totdat! Totdat er een kritische massa was ontstaan en opeens alle apen op het eiland de zoete aardappelen gingen wassen. Nu denk je dit misschien niet zo bijzonder is, voorbeeld doet volgen. Maar het bijzondere was dat ook apen van de andere eilanden dit gedrag lieten zien. Apen die het jonge aapje niet als voorbeeld hadden gezien gingen plotseling allemaal hun zoete aardappels wassen. Wat was er aan de hand?

Onderzoek heeft aangetoond dat er gecommuniceerd wordt zonder dat er een fysieke aanwezigheid van elkaar bij nodig is. Er hoeft niet fysiek gesproken te worden, elkaar niet fysiek te zien om gedrag aan te leren en door te voeren. Je ziet dit overigens ook bij zwermen vogels of scholen vissen die allemaal tegelijkertijd naar links of rechts bewegen. Synchroniciteit wordt dit genoemd: op straat denk je aan iemand en een paar minuten later loop je de persoon tegen het lijf. Toeval? Nee, dit heeft synchroniciteit, het lijkt toeval, maar het is een energetische afstemming op elkaar. Maar terug naar die apen, wat gebeurde daar? Waar de onderzoekers achter kwamen is dat, wanneer er een zekere kritische massa bereikt wordt, dit overslaat op de gehele populatie, zelfs als er fysieke gescheidenheid bestaat.

Kunnen we met deze kennis de wereld veranderen? De mensheid is ook een populatie. Hebben we als individue een lotsbestemming, ook als massa hebben we dit. Het gezin deelt een lotsbestemming, op je werk maak je deel uit van een populatie, de straat waar je woont, het dorp, land, continent en uiteindelijk de gehele wereld. Ons aandeel in het geheel speelt een rol! Hoe kunnen we het gedrag van de apen gebruiken om de wereld een stukje beter te maken op een bewuste manier. Het geheim zit ‘m in het bewuste, de intentie. Wat apen niet hebben, maar mensen wel is de mogelijkheid onze intentie in te zetten. Intentie is een typisch stukje gedachtenkracht waarmee we bergen kunnen verplaatsen. Door positieve intentie te richten op een affirmatie die we op een populatie los kunnen laten, creëeren we de mogelijkheid de wereld een stukje beter te maken. We zaaien daarmee nieuwe zaadjes van positief gedrag.

Een voorbeeld is de intentie uit te spreken mensen op straat te helpen. Je kunt dit heel makkelijk in een affirmatie gieten: “ik ben dankbaar, omdat ik in staat ben mensen te mogen helpen”. Als je deze affirmatie goed leest zie je een aantal werkwoorden die zeer bepalend zijn bij hoe je je eigen gedrag zult gaan vormgeven. “Ik ben dankbaar”, dankbaarheid is één van de sterkste emoties om je eigen toekomst vorm te geven. Dankbaarheid is een creatieve kracht. “.. omdat ik in staat ben”, is het niet fantastisch als je weet dat je fysiek gezond bent en in de juiste omstandigheden verkeert om mensen te helpen. “mensen te mogen helpen”, het is niet alleen dat je iets doet voor mensen, je mag het ook doen, mensen staan je toe om ze te helpen. Blijkbaar geef je ze dat vertrouwen, straal je vriendelijkheid uit en heb je een open houding richting anderen.

Gedrag is besmettelijk! Of dat het nu negatief ontspoort gedrag tijdens voetbalwedstrijden is, of positief gedrag. Wanneer jij het goede voorbeeld geeft, zullen mensen dit zien en je voorbeeld volgen. Zeker als je de kracht van intentie gebruikt. Wat dat betreft zijn we net apen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *