Dromen zijn pas bedrog als we niet meer durven dromen!

We zijn allemaal jong geweest en in onze jonge jaren hebben we de grootste dromen gehad. Misschien wilde je piloot worden, arts of muzikant in een wereldberoemde band. Mijn droombaan? Landbouw technisch ingenieur… ik vond het gewoon spannend klinken. Is het jammer dat ik dit niet ben geworden? Nee, niet echt! Als kind is het goed om te dromen en jezelf bijvoorbeeld al te zien lopen op de maan. Want misschien doen we naarmate we ouder worden voor de verkeerde dingen wel veel te veel ons best en moeten we meer durven dromen. En af en toe eens afwachten wat er op ons pad komt.

Afwachten waarop dan? De juiste omstandigheden is het antwoord. En dat betekent niet dat je je kinderen op hun vierde jaar al op voetbal moet doen met de zekerheid dat ze goedbetaalde profs worden. Kinderen zijn kinderen en moeten dat ook kunnen zijn. “Jong geleerd, oud gedaan.” Een vreselijk spreekwoord om jezelf mee vast te zetten. Het zijn woorden die in je onderbewuste gaan zitten etteren, om je vervolgens op latere leeftijd ervan te weerhouden om nieuwe dromen te hebben. Af schaffen dus!

Natuurlijk, lijken sommige dingen echt voorbestemd te zijn. Kijk eens naar de foto van dit jongetje. Je denkt “ach schattig” of “moet je toch zien wat een vies smoeltje”. Tja, wat zou er van zo’n mannetje terecht zijn gekomen. Sommige dingen zijn voorbestemd. Dit kleine ventje, geboren in de hoogvlakten van Tibet, was voorbestemd de spirituele leider te worden van miljoenen mensen over de hele wereld. Lhamo Thondup, ofwel de Dalai Lama, de reïncarnatie van Chenrezig (Avalokiteshvara), de Boddhisatva van het mededogen. Tja, datzelfde kleine ventje met zijn boodschap over geweldloosheid en medeleven voor elkaar.

Voor de meeste mensen is niets voorbestemd. Je hebt vrije keuze en die heb je niet alleen als je ‘moet’ kiezen welke opleiding je gaat doen. We hebben continue vrije keuze. Elke dag, elk moment maken we keuzes. Levensbepalende keuzes zijn niet voorbehouden aan de jeugd. Waarom hebben we ons zelf zo wijs gemaakt dat keuzes die we de eerste 20 jaar maken in ons leven een impact hebben voor de volgende 60 jaar. En laten we eerlijk zijn, van die eerste 20 jaar liepen we er 4 met een luier om, stonden we 12 jaar later met knikkende knieën onze eerste zoen uit te delen (als we geluk hadden 😉 en moesten we aan de hand van een test vervolgens bepalen waar we goed in zijn. Om daar de rest van ons leven mee geconfronteerd te worden. Mensen, waarom?

Die eerste 20 jaar zijn toch geen basis om de rest van ons leven op te baseren.

We zijn het contact met ons zelf kwijt. Waarom doen we dingen? Omdat we dat nou eenmaal hebben gekozen toen we jonger waren? Ik heb nou eenmaal een administratieve opleiding, dus ik kan nooit meer in de zorg gaan werken? Of piano leren spelen, dat lukt me nu nooit meer, daar ben ik te oud voor. En als ouder, waarom duw je je eigen kind vervolgens weer dezelfde bagger in. Leg je ze dezelfde beperkingen op. Geef het goede voorbeeld door alsnog je eigen dromen te realiseren. Ik spreek vrienden die twijfelen of ze op hun 40ste toch nog gitaarles zullen nemen. JA DOEN!Je hoeft geen krantenwijkje meer te lopen om een gitaar te kunnen kopen.“ 10.000 uur is wat je nodig hebt om meester te worden in iets. Meester! Niet leuk gitaar spelen, nee, waanzinnig te gek goed! Dat is 10 jaar lang 1000 uur investeren, ongeveer 3 uur per dag. Dit is haalbaar, maar wil je werkelijk meester worden of is gewoon leuk liedjes spelen al voldoende? De lat hoeft niet hoog te liggen, Maar je realiseert wel je droom. Hoe mooi is dat!

Dus voorkom dat je wakker schrikt en realiseert dat je dromen zijn vervlogen. Je bent niet te oud voor verandering. Wordt nu eens echt wakker, want je droomt. Wordt wakker uit de illusie en ga weer leven. Pak nieuwe dingen op, durf het roer eens om te gooien. Een andere sport, een nieuwe hobby of ga eens naar een ander café en maak nieuwe vrienden. Doe eens gek. Daag jezelf eens uit om nieuwe prikkels te voelen.

Dromen zijn pas bedrog als we niet meer durven dromen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *