Investeren in de toekomst, maar welke?

De één zegt dat het stinkt, de ander zou zich erin kunnen wassen, het liefst elke dag. Iedereen heeft er een relatie mee; geld. Het is niet boeiend om te stellen dat geld een ruilmiddel is, wat veel interessanter is om te kijken hoe jij met jouw geld omgaat, want dat zegt heel veel over jouw persoonlijkheid. Gooi je het over de balk, ben je een meester in sparen of heb je een goede balans tussen genieten en zekerheid. En wáár geef jij je geld aan uit?

Ik heb mezelf op de volgende situatie betrapt: Ik besloot te gaan sparen voor een nieuwe gitaar. Ik trok er een jaar voor uit zodat ik na dat jaar voldoende zou hebben gespaard. Dit lukte, maar na dat jaar bekroop me het gevoel dat ik toch eigenlijk geen gitaar erbij nodig had en het geld op mijn rekening.. mmm.. dat was toch ook wel lekker!

Wat gebeurt hier? Ik wil iets hebben, ik werk hard om dat doel te bereiken en als ik het doel heb behaald, vier ik mijn succes niet. Ben ik zo’n wiebelkont of is er iets anders aan de hand. De gitaar vind ik nog steeds mooi, daar is niets aan veranderd. Is het de relatie met mijn geld? Misschien wel! Maar er kan ook nog iets anders aan de hand zijn: gun ik het mezelf wel mijn succes te vieren? En uit dit gedrag zich ook in andere situaties waarbij ik hard werk aan mijn doelstelling, maar op het moment suprême niet doorpak?

Je kunt ook op andere manieren kijken naar je bestedingspatroon. Want waar geef jij het liefst je geld aan uit? Sommige mensen kopen altijd de nieuwste gadgets of blijven telkens bij op modegebied. Het geld wordt dan besteed aan materie met een relatief lage houdbaarheidsdatum. Ze gaan voor het snelle genot, maar beleven daar niet lang plezier aan. Wat zegt dit over jou en wat betekent dit voor jouw toekomst?

Of je bent zoals mijn vriendin, die niets liever doet dan haar geld besteden aan reizen en mensen uit de hele wereld ontmoeten. .Ze maakt andere keuzes om haar geld te besteden en bepaalt daarmee hoe ze zichzelf als mens ziet, ontwikkelt en onderhoudt. Ik ben haar eeuwig dankbaar omdat zij met mij een droom wilde realiseren: het maken van een wereldreis. Daar hebben we samen een aantal jaren hard voor gespaard en de herinnering aan onze 16 maanden durende reis is onbetaalbaar!

Wat doe jij met je geld? Heb je genoeg? Kom je altijd tekort? Verdwijnt het in uitgaven die je je niet eens meer kan herinneren? Of wellicht besteed je het graag aan anderen, je kinderen bijvoorbeeld en stel je je eigen geluk nog even uit? Waarom niet eens nadenken over hoe je met je geld omgaat? Jij bepaalt het zelf. Investeer je in jezelf en in iets dat ook op lange termijn waarde biedt in je leven? Denk aan studie of cursus die je weer nieuwe kansen biedt. Laat je gedachten hier eens over gaan, dat kost je niets!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *