Na twijfel komt zekerheid

Na twijfel komt zekerheid. Wanneer je niet zeker weet wat je moet doen, maak je ook een keuze. Hoe te handelen, maar ook niet handelen is altijd een keuze. Het kan zijn dat je van de ene twijfel in de andere terecht komt. Maar twijfel wordt altijd gevolgd door zekerheid. Onlangs schreef een vriendin me: bij twijfel niet inhalen. Een gedachtengoed uit de psychologie.

Als je er dieper over nadenkt geeft het aan dat je bij twijfel dus kijkt naar je externe omgeving. Als je twijfelt moet je niet inhalen. Je externe omgeving bepaalt dus de ‘zekerheid’, of beter, de twijfel waarop je je keuzes baseert. Is er zekerheid, dan doen die externe omstandigheden er minder, of zelfs niet, toe. Dan kun je inhalen en vergeet je de gehele situatie al snel. Maar wanneer je je druk blijft maken om die externe omstandigheden, dat wat buiten jouw macht ligt, dan kom je daar niet makkelijk uit.

Zekerheid is een interne aangelegenheid, twijfel een externe. Bij twijfel, hoe ziet die externe wereld er dan uit? Welke situaties of mensen doen je twijfelen? Maar misschien nog belangrijker, waarom laat je externe omstandigheden jouw gemoedstoestand bepalen? Wat is er voor nodig om je weer naar binnen te laten kijken. Om weer op zoek te gaan naar datgene wat je zekerheid kan bieden. Om je ogen te sluiten voor je externe wereld en naar binnen te gaan.

De waarheid, bestaat deze eigenlijk wel? Of is er slechts een externe illusie waarin je kunt bewegen die je twijfel en andere emoties bezorgt. In je zelf ligt de enige zekerheid verscholen, is jouw waarheid te vinden. De meesten mensen worden echter opgeslokt door de externe wereld, door de illusie die door anderen in stand wordt gehouden. Niemand kan jou werkelijk geluk brengen, niemand zal onvoorwaardelijk van jou houden, niemand staat voor jou klaar. Dit omdat het externe factoren zijn waardoor je afhankelijk wordt. Jij bent geluk, jij bent liefde, jij ben de enige die voor jezelf klaar kan staan door eerlijk en open naar jezelf te kijken.

Jezelf te accepteren om wie je werkelijk bent. Jij bent de enige die je zelf zekerheid kan verschaffen in het leven. Maar wees niet gevreesd, vanuit die eenzaamheid volgt heling. Vanuit eenzaamheid ontstaat vanzelf eenheid wanneer we weer weten en erkennen wie we zijn, wat we zijn. Liefde is een kracht die alleen in onszelf gevonden kan worden en wanneer je weer handelt vanuit die echte liefde, is niets meer krachtig genoeg om je te doen twijfelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *